Kiadvány Kozma Endréről


Tisztelt Reménybeli Kozma Endre könyv Tulajdonos!

Ahhoz, hogy a most leírt könyv ténylegesen megjelenhessen, minél több előfizetőre van szükség! Ezért fordulunk a motoros társadalomhoz, illetve rajtuk keresztül minden érdeklődőhöz.

A dolog a következők szerint működhet:
Ön a könyvvel kapcsolatos előjegyzési szándékát a elektronikus, vagy a postai címre jelzi név, cím, igényelt példányszám és – ha van – e-mail cím megjelölésével.

A fizetés módjáról külön értesítést kapnak majd.

Cím:             A győzelem a fontos
Szerzők:        Dr. Kozma Ottó, Temesváry György, Valentyik Ferenc
Lektor:         Ocskay Zoltán
Mérete:         176 x 250 mm (B5, álló formátumú)
Borító:          keménytáblás
Oldalszám:    kb. 320 oldal, ebből mintegy 50 oldalnyi képpel
Betűméret:    11-es
Előfizetői ár:  3.000,- Ft + postaköltség

Megjelenés az Antológia Kiadó gondozásában, reményeink szerint az Ünnepi Könyvhéthez időzítve (2012. június 7. és 11 között.)

A könyv fejezetei:
Kozma Endre családi hátteréről.
Elsőnek kell lenni a célban.
Nagy elődök, pályatársak, ellenfelek.
Dátumok, versenyzők, sebességek.

 

KOZMA ENDRE
(1909-1942)

Még a veterán motorosok közül is kevesen tudják, hogy ki volt Kozma Endre. A közös emlékezet valahol Drapál Jánosnál áll meg. Az előtte, vagy „meghökkentő módon” még korábban, a hőskorban született, a saját korukban méltán közismert és ünnepelt versenyzőkről, arról, hogy ők miként éltek és mit tettek le mindannyiunk közös asztalára, ma már mit sem tudunk!

A kialakult helyzet nem a véletlen műve, bőven volt abban szándékosság, hogy a II. világháború utáni sportvezetés a korábbi időszak eredményeit csupán a „Horthy-fiúk passziójának” minősítette és feledésre ítélte. Valljuk be sikerrel! A háború előtti időszak nagy magyar sportolóiról és a nemzetközi szinten is nyilvántartott sikereikről a ma közvéleménye semmit sem tud. Ennek a hőskornak, a XX. század harmincas éveinek, a hazai autó-motorsport hőskorának legeredményesebb motorversenyzője, a magyar motorsport áldozatos híve, meghatározó egyénisége volt Kozma Endre. Teljesítményét, eredményeit túlszárnyalni, vagy akárcsak megközelíteni, azóta sem tudta senki.

Ezért határozta el három magánember (Braun János, dr. Kiss Miklós, Valentyik Ferenc) és a Fóti Motorbarátok Köre, mint civil szervezet, hogy létre hozza a Kozma Endre Emlékbizottságot, hogy technikai-sporttörténelmünk jeles, de csaknem elfeledett alakjának emlékét felelevenítse és ápolja. Életpályája egy elszánt és elhivatott emberé, aki kimagasló sportsikerei mellett, még a nehéz időkben is, példát tudott mutatni emberségből. Kortársai közül a megalkuvás nélküli győzni tudás képességével emelkedett ki. Úgy érezzük, hogy ha valamikor, akkor most szükségünk van a példaképekre, szükségünk van győztesekre. A győzelembe vetett hit nélkül eleve vesztesnek ítéltetünk.

Eredményeit annak ellenére érte el, hogy 1930-ban egy súlyos baleset következtében gerincsérülést szenvedett, és ettől kezdve élete végéig még járni is csak speciális, fűzős gerinctámasztékkal tudott. Nemzetközi szinten számon tartott, hétszeres magyar bajnokról van szó!

A II. világháború kitörését követően a magyar motorsport, főként az üzemanyag felhasználásra vonatkozó korlátozások miatt, nehéz helyzetbe került. Kozma Endre emberi nagyságát bizonyítja, hogy ekkor is talált olyan kitörési pontot, mely a közösséget és a jövőt szolgálta. A Kozma Terepezni Tanít (KTT) néven ismertté vált ügyességi versenyeket szervezte meg a fiatal motorkerékpáros versenyzők számára. Ezeken a versenyeken nőtt fel a későbbi motorkerékpárosok nemzedéke.

Az Emlékbizottság célját jelen könyv közre adásával és a versenyző sírjánál emlékműállítással kívánja megvalósítani.

A könyv remélhetőleg az eredeti célközönségen, a veterán motorsport hívein túl azok érdeklődésére is számot tarthat, akik a jelen horizontjának szereplői vagy a ma csillagainak rajongói. Bizton érdekli őket a „nagy elődök” sorsa és élete. Külön számítunk azokra is, akiket megfog a múltidézés, egyetemes történelmünk és ezen belül saját szüleink, nagyszüleink színpompás világának fölelevenítése. Szebben kifejezve, azok érdeklődésére is számot tartunk, akiket elfog egy finom borzongó érzés, ha Thomas Mann, híres mondatát olvassák: “Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?”

Dr. Kiss Miklós
a Kozma Endre Emlékbizottság titkára

Közvetlen link.

Hozzászólás letiltva